Како ISO 26262 се разликува од другите автомобилски стандарди?

ISO 26262 наложува процес на развој на функционална безбедност (од спецификација до издавање на производство) што производителите и добавувачите на оригинална автомобилска опрема мора да го следат и документираат за нивните уреди  да се квалификувани и работат во комерцијални (патнички) возила. Овој стандард истакнува систем за класификација на ризик (Automotive Safety Integrity Levels, или ASIL) […]

Комитетот за колаборативна вештачка интелигенција на IEC и ISO го проширува опсегот на работа

На неодамнешниот двогодишен пленум за заедничкиот комитет на IEC и ISO за вештачка интелигенција, SC 42, одржан во Виена, Австрија, се собраа над 250 глобални експерти од 60 земји за да ги објават и дискутираат новите иницијативи во областа на вештачката интелигенција (ВИ). Имено, постигнат е напредок во клучните меѓународни стандарди, вклучително и претстојниот ISO/IEC […]

Иновативна алатка која им помага на организациите да откријат соодветни стандарди за сајбер безбедност за да ги исполнат нивните специфични безбедносни барања

Многу организации покажуват загриженост за сајбер безбедноста, а цената на сајбер криминалот се очекува да се зголеми за 70% до 2028 година. Бидејќи нашиот свет станува се поповрзан, заштитата од сајбер напади станува посложена. Повеќе не се работи само за ИТ; вклучени се повеќе работи како автоматизирани системи во фабриките и важна инфраструктура. Меѓународните стандарди […]

Кој ISO стандард е најсоодветен за Вашиот бизнис?

Ако една организација одлучи да се обрати за ISO сертификација, најчестите прашања се: Кој ISO стандард е најдобар за мојот бизнис? Кој ги издава ISO сертификатите? Како да ја поминете ревизијата за ISO сертификат? Кои се барањата за ISO сертификат? Повеќето сопственици на бизниси, управни директори или извршни директори на сметаат дека можат самите да […]

Сè што треба да знаете за ISO 37001 – Системи за Управување против поткуп

ISO 37001 е меѓународен стандард кој ги специфицира барањата и дава насоки за воспоставување, спроведување, одржување, преглед и подобрување на систем за управување против поткуп. Овој стандард е развиен од Меѓународната организација за стандардизација (ISO) за да им помогне на организациите да спречат, детектираат и реагираат на мито и корупција. Сè што треба да знаете […]

5 клучни прашања за оценување улогата на врвниот менаџмент во Системите за Управување со Квалитет

Оценувањето на улогата на врвниот менаџмент во системите за управување со квалитет (QMS) е од клучно значење за успехот и ефективноста на иницијативите за квалитет на секоја организација. Пет суштински прашања кои ќе ви помогнат да ја процените нивната вклученост: 1. Како врвниот менаџмент покажува посветеност на квалитетот? Топ менаџментот демонстрира посветеност на квалитетот преку […]

Светски Ден на Стандардите 2023

Светскиот ден на стандардите (WSD), кој се одржува секоја година на 14 октомври, нуди можност да се подигне свеста и да се разбере важноста на стандардизацијата. 14 октомври 1946 година, делегати од 25 земји за првпат се состанале во Лондон и одлучиле да создадат Меѓународна Организација, фокусирана на олеснување на стандардизацијата. Иако ISO e формиран […]

НОВА ЕРА ВО ЗДРАВСТВОТО: Вовед во ISO 7101, првиот меѓународен стандард за управување со квалитетот на здравствената заштита

СТАНДАРД КОЈ ГЛОБАЛНО ГО ПОДОБРУВА КВАЛИТЕТОТ НА ЗДРАВСТВЕНАТА ЗАШТИТА Новите технологии како што се вештачката интелигенција и роботиката ги унапредуваат здравствените практики, додека пак на лекарите и негувателите им се потребни насоки и појаснувања кои ќе им помогнат да испорачаат ефективна, ефикасна, навремена и безбедна грижа со минимизирање на ризикот. Новообјавениот стандард, релевантен за сите […]

Мерки за Климатска Акција

Климата е во кризна состојба, повеќе од било кога. Време е да се заштити она што е важно. За нашиот свет. За нашата иднина. Унапредувањето на “зелена политика” е клучна агенда. Климатска акција Едно важно средство за постигнување значајно намалување на емисиите на јаглерод е владината политика. Потребна е политика за поддршка на системската транзиција […]

ISO и UNDP – партнерство за подобрување на акцијата за одржливост

Меѓународната организација за стандардизација (ISO) и Програмата за развој на Обединетите нации (UNDP) потпишаа значајна Изјава за намери, сигнализирајќи ја нивната посветеност на улогата на Меѓународните стандарди во справувањето со глобалните развојни предизвици. Тие ќе соработуваат на иницијативи насочени кон подобрување на меѓународните стандарди кои ги унапредуваат активностите за одржливост, како од јавниот така и […]

Contact Details