Историја на стандардизација

Објавено на:

мај 18, 2022

Quality Control

Основани во 1947 година од група делегати од 25 земји, 67-те оригинални технички комитети на ISO се собраа со единствена цел да се осигураат дека производите и услугите се безбедни, сигурни и со добар квалитет. Првиот ISO стандард, наречен „ISO/R 1:1951“ – првпат беше објавен во 1951 година за да се постави стандардна референтна температура за мерења на индустриска должина. Денес, тој стандард сè уште постои (по многу ажурирања) како ISO 1:2002.

Во текот на следните децении, ISO создаде комитети и објави стандарди за сè, од мерни единици до товарни контејнери и квалитет на животната средина. Дури во 1987 година ISO 9001 – еден од најпрепознатливите стандарди денес – беше објавен како прв стандард за управување со квалитет на ISO. Стандардот за животна средина ISO 14001 следеше не многу подоцна во 1996 година, а ISO само го зголеми своето производство на нови насоки оттогаш, разгранувајќи се во области како што се безбедноста на информациите, општествената одговорност, управувањето со енергијата, па дури и корпоративниот интегритет.

Откако ја прослави својата 70-годишнина во 2017 година, ISO стои како силен играч во меѓународните индустрии. Денес, со 22.401 меѓународни стандарди кои ги покриваат сите аспекти на бизнисот и технологијата, и членовите од 161 земја, ISO има око на иднината на сертификација за квалитет и безбедност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Contact Details