ISO и UNDP – партнерство за подобрување на акцијата за одржливост

Објавено на:

септември 22, 2023

Меѓународната организација за стандардизација (ISO) и Програмата за развој на Обединетите нации (UNDP) потпишаа значајна Изјава за намери, сигнализирајќи ја нивната посветеност на улогата на Меѓународните стандарди во справувањето со глобалните развојни предизвици.

Тие ќе соработуваат на иницијативи насочени кон подобрување на меѓународните стандарди кои ги унапредуваат активностите за одржливост, како од јавниот така и од приватниот сектор, вклучувајќи го и потенцијалниот развој на првиот меѓународен стандард за Целите за Одржлив Развој на Обединетите нации (SDGs) кој би бил базиран на стандардите за влијание на SDG на UNDP и релевантните ISO стандарди.

Таквиот стандард би бил значаен по тоа што ќе обезбеди заедничка основа за документација и сертификација, што ќе им олесни на организациите и компаниите да ги усогласат своите напори и да го документираат напредокот кон Целите за Одржлив Развој (SDGs).

Ова партнерство создава можност да се искористат комплементарните компетенции и досегот на две од водечките светски организации во нивната област и означува значаен чекор кон усогласување на стандардите за одржливост на глобално ниво.

Двете организации со нетрпение очекуваат блиска соработка заедно со сите оние кои придонесуваат за  постигнување на Целите за Одржлив Развој.

За ISO

ISO е меѓународна организација со членство на 168 национални тела за стандарди. Преку својата глобална мрежа, го олеснува развојот на доброволни меѓународни стандарди кои ги поддржуваат иновациите, одржливоста и глобалната трговија.

За UNDP

Како водечка агенција на Обединетите нации за меѓународен развој, UNDP работи во 170 земји и територии, помагајќи им на земјите да развијат политики, лидерски вештини, партнерски способности, институционални способности и да изградат отпорност за постигнување на Целите за Одржлив Развој.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Contact Details