Иновативна алатка која им помага на организациите да откријат соодветни стандарди за сајбер безбедност за да ги исполнат нивните специфични безбедносни барања

Објавено на:

ноември 2, 2023

Многу организации покажуват загриженост за сајбер безбедноста, а цената на сајбер криминалот се очекува да се зголеми за 70% до 2028 година.

Бидејќи нашиот свет станува се поповрзан, заштитата од сајбер напади станува посложена. Повеќе не се работи само за ИТ; вклучени се повеќе работи како автоматизирани системи во фабриките и важна инфраструктура.

Меѓународните стандарди се како водичи кои помагаат во борбата против сајбер криминалот. Тие имаат правила за безбедност врз основа на она што експертите ширум светот мислат дека е најдобро. Овие стандарди, исто така, им помагаат на организациите да ги следат локалните правила и да покажат дека имаат силни безбедносни мерки.

Но, не се сите стандарди исти, а изборот на вистинските за одредена организација може да биде тешко. Така, Меѓународната електротехничка комисија (IEC) направи алатка која ќе помогне во оваа проблематика.

Алатката на IEC има повеќе од 300 меѓународни стандарди од големите организации кои создаваат правила за сајбер безбедност, како што се IEC, ISO и IEEE. Им помага на корисниците брзо да ги пронајдат стандардите што одговараат на нивните потреби.

Алатката опфаќа општи стандарди кои работат во многу области, како безбедносни системи, тестирање, управување со ризик и многу повеќе.

Алија Фурати, водачот на овој проект, изјави: „Со огромниот број на стандарди за сајбер безбедност што постојат, оваа алатка за мапирање ќе им помогне на корисниците на стандарди брзо да идентификуваат кои документи ќе ги покријат нивните специфични потреби. Дизајнирана е на таков начин што обезбедува неутрална и хиерархиска презентација на постоечките стандарди, врз основа на нивните апликативни домени според нивниот опсег и нивните цели“.

Алатката ќе добива ажурирања за да вклучи нови стандарди во сајбер безбедноста, одржувајќи ја во тек со најновите случувања во областа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Contact Details